به گزارش جام جم آنلاین، وقتی به محمد ابوسامان که در مرز غزه توسط یک تک تیرانداز اسرائیلی مجروح شد، گفته شد که پزشکان باید پای او را قطع کنند، فکرش به سمت ورزش رفت.
او با یادآوری آن موقع گفت: اولین چیزی که به ذهنم رسید این بود که چگونه می توانم دوباره فوتبال بازی کنم؟
او حتی یک سفر به ترکیه داشت تا سعی کند پایش را نجات دهد. فوتبال برای او هم شور و هم هویت بود. آن هم در شرایطی که محل زندگی او توسط نیروهای اسرائیلی محاصره شدیدی شده بود و شرایط را برای او سخت می کرد.
این جوان ۲۶ ساله میگوید: هرگز تصور نمیکردم در سنین جوانی معلول شوم.
پس از قطع عضو، او دچار افسردگی شد و از دیدن دوستان یا حتی ترک خانه امتناع کرد. او میگوید: احساس میکردم که بیفایده هستم و هیچ هدفی در زندگی ندارم تا اینکه یک روز دو سال پیش یکی از دوستانش به خانه اش آمد و از او خواست که به پیک نیک بیاید.
اما به جای ساحل دریا یا یک مکان پیک نیک در فضای باز، مقصد آنها یک زمین فوتبال بود. چیزی که او کشف کرد تبدیل به نقطه عطفی در زندگی او شد: اردوی فوتبال برای بازیکنان قطع عضو. ابوسامان که اکنون برای تیم السالم در شمال غزه بازی می کند می گوید: از دیدن افراد قطع عضو دقیقاً مثل خودم شگفت زده شدم، اما آنها در شادی و سرگرمی بازی می کردند و می خندیدند.
در نوار غزه، فوتبال قطع عضوها به عنوان ویترینی برای پشتکار و مهارت ورزشکاران غزه در مواجهه با چالشهای سرسامآور است.
طی چهار سال، ترویج فوتبال معلولان توسط کمیته بینالمللی صلیب سرخ، هم راه نجات و هم فرصتی را برای صدها افراد غزه فراهم کرد که به دلیل درگیریهای خشونتآمیز دست و پای خود را از دست دادهاند. این برنامه درسی متحول کننده می دهد: حتی اگر جنگ زندگی را مختل کند، آنها هنوز هم می توانند شکوفا شوند.
پشتکار و قدرت ورزشکاران محلی در اولین تورنمنت فوتبال معلولان غزه در تابستان امسال به نمایش گذاشته شده است.
این مسابقات که تا ماه ژوئیه ادامه دارد، شامل پنج تیم از سراسر پنج استان غزه، رفح، خان یونس، شهر غزه، دیرالبلاح و غزه شمالی است که در یک سری مسابقات که توسط اتحادیه فوتبال اعضای معلولان فلسطین سازماندهی شده است، به مصاف هم می روند.
این نقطه اوج برنامه ای است که توسط کمیته بین المللی صلیب سرخ در سال ۲۰۱۹ برای ارائه آموزش به فوتبالیست های معلول برای سازگاری و بهبود مهارت های خود و غلبه بر ترس ها آغاز شده است.
طارق حمادا، مربی تیم السالم در ماه ژوئن در جریان مسابقه ای گفت: فوتبال برای آنها به یک راه نجات تبدیل شده است.
نعمان ابوشامله، معاون دبیرکل اتحادیه فوتبال اعضای قطع عضو فلسطین، میگوید این مسابقات به افراد قطع عضو کمک میکند تا دوباره در جامعه ادغام شوند و در مرکز صحنه قرار گیرند و تواناییهای خود را به دوستان، خانوادهها و شرکتکنندگان نشان دهند.
آقای ابو شامله در حاشیه این مسابقات گفت: ما به بازیکنان که با این شرایط سخت تمرین می کنند افتخار می کنیم. عزم و پشتکار آنها الهامبخشی واقعی برای نسلهای جوان است.
یکی دیگر از افراد فلسطینی که دچار قطع عضو شد گفت: من قبلاً دیوانه شنا و فوتبال بودم. ۱۰ سال قبل از مصدومیتم یک مهاجم عالی در تیم محلی ام بودم. اما پس از آن قطع پای من زندگی ام را تاریک کرد. من متقاعد شده بودم که دیگر هرگز فوتبال بازی نخواهم کرد. وقتی دوستانش او را به لیگ فوتبال قطع عضوها معرفی کردند، او انگیزه جدیدی پیدا کرد. به خودم گفتم که هرگز تمام نشدم. وقت آن بود که به زمین بازی بروم.
او ماه ها تمرین کرد تا به حرکت با عصا عادت کند و یاد گرفت که چگونه گلزنی کند.
او می گوید: دوستان و خانواده ام از مشاهده مصمم بودن من برای انجام دوباره این بازی زیبا خوشحال شدند.
او اکنون بازیکن تیم ملی فوتبال قطع عضو فلسطین است که به تازگی تشکیل شده است، تیمی که به لطف کمیته بین المللی صلیب سرخ، امسال این شانس را داشت که برای حضور در مسابقات انتخابی غرب آسیا برای جام جهانی فوتبال به ایران سفر کند. تیم فلسطین برای اولین بار در مصاف با بازیکنان قطع عضو از کشورهای دیگر قرار گرفت و در دیداری مقابل هند پیروز شد.
اگرچه تیم ملی فلسطین جواز حضور در جام جهانی را کسب نکرد، اما بازیکنان فلسطینی به تلاش خود برای بهتر شدن ادامه می دهند.
موسی عبدالله، داور فوتبال قطع عضو در غزه، میگوید که تماشای رشد بازیکنان برای او «لذتبخش» بوده است. او گفت: ما با آنها سختگیر هستیم. ما نمی خواهیم بازیکنان احساس کنند که برای آنها دلسوزی می کنیم. هدف ما این است که ستاره هایی داشته باشیم که خوب بازی کنند و قوانین را رعایت کنند.
درس زندگی
اما تاثیرات مسابقات فراتر از میدان است. محمد ابوسامان در حالی که شرایط خیلی بهتری دارد گفت: من با عصاهایم همه جا می روم. من دیگر دعوت دوستانم را رد نمی کنم.» یاد گرفته ام که در جشن ها و رویدادهای خانوادگی از خودم لذت ببرم.
در همین حال مدی یکی دیگر از این افراد معلول میگوید که قهرمانیهای او در میدان مسابقه و توانایی اثبات و ارتقای خود به او کمک کرده تا پدر شود. او می گوید: من اکنون منتظر اولین پسرم هستم. بسیار خوشحالم که کاری انجام می دهم که پسرم بتواند به آن افتخار کند. ما تعداد کافی زمین فوتبال نداریم. ما امیدواریم که بتوانیم همه جوانان قطع عضو را در ورزش فوتبال مشارکت دهیم، اما کمبود کمک های مالی به این معنی است که ما فقط می توانیم به تعداد کمی از آنها دسترسی پیدا کنیم.
مربیان و بازیکنان غزه توسط سایمون بیکر، مربی مشهور ایرلندی و دبیر کل فدراسیون فوتبال قطع عضو اروپا در دو بازدید جداگانه آموزش دیده اند. با این حال، چالش های خاصی مانع از رشد فوتبال قطع عضو در غزه می شود. علیرغم وجود حدود ۱۷۶۵ فرد قطع عضو در غزه، تجهیزات محدود است.
محدودیت های شدیدی که رژیم صهیونیستی بر این منطقه ایجاد کرده است مانع از مبادله بازیکنان و رفتن این بازیکنان به کشورهایی مثل اردن شده است.
منبع: ایسنا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد